Årets korteste dage

Årets korteste dag betegnes også som vintersolhverv og er dagen hvor solen passerer det laveste punkt i sin bane henover himlen og står lodret over den Sydlige Vendekreds. På denne tid af året vender den nordlige halvkugle væk fra solen, hvilket giver os begrænset sollys og korte dage. Når vintersolhverv indtræffer er tiden fra solopgang til solnedgang mindre end på nogen anden dag af året, og dagens længde er under 7 timer i det meste af Danmark. Det betyder samtidig at den efterfølgende nat er årets længste nat med en længde på ca. 17 timer.

Årets korteste dag i Danmark falder enten d. 21. eller 22. december. Datoen varierer pga. forskellen mellem et kalenderår og et solår, men korigerers ca. hvert fjerde år, når der er skudår.

ÅrVintersolhverv
201821. december
201922. december
202021. december
202121. december
202221. december

Mod lysere tider

Vintersolhverv markerer også overgangen til gradvist længere dage, men dagslængden tiltager dog kun ganske lidt i den efterfølgende periode. Der går derfor et stykke tid, før man for alvor kan se en udvikling. Faktisk skal man helt hen i sidste del af januar, før dagens længde er tiltaget med en times tid. Herefter går det det dog hurtigere, og når vi når forårsjævndøgn i marts, tiltager dagens længede med ca. 5 min om dagen.

Dagene fortsætter med at tiltage i længde helt frem til sommersolhverv i juni. På dette tidspunkt vil dagens længde være tiltaget med over 10 timer.