Om dagens længde

Dagens længde defineres kort sagt som tiden fra solopgang til solnedgang.

Jorden kredser rundt om solen og tager ca. 365 dage om at fuldføre dette kredsløb. Grunden til at dagens længde varierer i løbet af året er at jordens rotationsakse hælder 23.5 grader i forhold til banen omkring solen.

Mellem d. 20. og d. 21. juni har vi den længste dag på året på den nordlige halvkugle og mellem d. 21. og 22. december har vi den korteste dag på året på den nordlige halvkugle. Det forholder sig naturligvis stik modsat for den sydlige halvkugle af jorden.

Dagens længde i Danmark

Eftersom Danmark ligger på den nordlige halvkugle af jorden, har vi længere dage om sommeren og kortere dage om vinteren.

Mange tænkter ikke over det, men selv i et lille land som Danmark varierer dagens længde faktisk forholdsvis meget fra den ene ende af landet til den anden. På årets længste dag er forskellen op imod 50 min fra den nordligste del af landet til den sydligste.

Fordi Danmark ligger forholdsvis langt fra ækvator er der også kæmpe forskel på dagens længde om sommeren om vinteren i Danmark. Den længste dag i Danmark er omkring 17 timer og 30 minutter, mens den korteste dag kun er ca. 7 timer. Det giver altså en forskel på over 10 timer fra den længste til den korteste dag.